Klímatelepítés támogatással

Otthonteremtési támogatás és a klímák

Létrehozva: 2021. február 9.

2021-ben indult el az Otthonfelújítási Támogatás. Megannyi családnak nyújt lehetőséget ingatlanjuk bővítésére, felújítására. Mi most az energetikai fejlesztésekre fókuszálunk ezzel a bejegyzésünkkel, azon belül is a klímatizálással.

Lehetséges, hogy otthonod értékének növelése mellett pénzt is takaríts meg?

Amikor döntés előtt állunk, hogy mely felújítási munkálatokat végezzük el otthonunkban, érdemes figyelembe venni, hogy mik azok a fejlesztések, amelyek ténylegesen növelik az ingatlan értékét.

Ezek a beruházások leginkább a ház gépészeti, műszaki vagy energetikai fejlesztését érintő korszerűsítések. Ennek két fő tényezője van. Az első, hogy ezek a fejlesztések csökkenteni tudják az ingatlan rezsi költségeit, illetve jelentősen megnövelik a komfortérzetet. A második ok, hogy ezeknek a beruházásoknak a költségeit egy esetleges eladás esetén is érvényesíteni tudjuk az árban. Szemben az esztétikai felújítások a rezsit nem csökkentik, és eladáskor sem árnövelő tényező, hisz mindenkinek más az ízlése.

Hogyan tudsz rezsit csökkenteni klímával?

Az otthoni rezsiköltségek egyik legmagasabb eleme a fűtésszámla. Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek a rezsire fordított díjak, hisz a régebbi fűtésrendszerek egyre elavultabbak, csökken a hatásfokuk. Az elmúlt években a klímák fejlődésével egyre kedvezőbben lehet kialakítani önálló fűtésrendszereket. Amennyiben ezeket a rendszereket inverteres klímákkal (ma már a legtöbb kapható készülék ilyen) egészítjük ki, vagy épp teljesen ezekre cseréljük, akkor a gázszámla, tűzifa költsége megtakarítható, vagy jelentősen csökkenthető. A téli fűtésszezonban a klímával való fűtésre igényelhetsz kedvezményes H vagy GEO tarifát a villamosenergia szolgáltatódtól.

Mi történik nyáron?

Nem fogsz megfőni, szenvedni otthon a melegtől. Jelentősen növelve a komfortérzetet, olyan hőmérsékletet alakíthatsz ki magadnak amelyben igazán kényelmesen érezheted magad. Legyen szó home office-ról, egyszerű kikapcsolódásról, bármiről. Nem csak napközben, hanem éjszaka is beállíthatod a kívánt hőfokot. Modelltől függően éjszakai funkcióval is elérhetőek klímák a megfelelő hőmérséklet szabályozás segítésére.

Mekkora összeget tudsz igényelni az Otthonfelújítási támogatása keretében?

Az állam a felújítás költségének maximum az 50%-át állja, legfeljebb 3.000.000 Ft-ot. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a munkadíj (vállalkozói díj) 50-50%-os arányban szerepelhet.

Ki jogosult a támogatásra?

Az új támogatás igénybevételére olyan családok jogosultak, akik:

  • legalább 1 gyermeket nevelnek, aki még nem töltötte be a 25. életévét és a felújítandó ingatlanban lakik, legalább egy éve (kivéve, ha a gyermek fiatalabb, mint 1 éves és/ vagy az ingatlan tulajdonjogának megszervezése, a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül történt), vagy babát várnak és a magzat már legalább 12 hetes,
  • házasságban, élettársi kapcsolatban élők és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást,
  • 1 éves Tb jogviszony szükséges az igényléshez,
  • feltétele továbbá a köztartozás és rezsitartozás mentesség,
  • az ingatlanban min. 50% tulajdonrésze kell legyen az igénylőnek.

Hogyan tudod igénybe venni?

  • A támogatás utófinanszírozott, ami azt jelenti, hogy először el kell végezni a felújítást, majd ezt követően az Államkincstáron leresztül lehet a támogatást visszaigényelni a számlák alapján.
  • Az utolsó számla kiállítását követő 60 napon belül kell az igénylést benyújtani az Államkincstárnál a megadott formanyomtatványon, ahol a beérkezést követően 30 napon belül megtörténik az elbírálás, majd ezt követően 8 napon belül utalják el a számládra az összeget

Melyik klíma lenne a megfelelő?

Erre nincs egy általános válaszunk, mert mindenkinek más az igénye, más az ingatlan adta lehetőségek. Több tényezőt is figyelembe kell venni a megfelelő klíma kiválasztásakor: Mekkora helyiséget, helyiségeket kell hűteni-fűteni vele? Fűtéskiváltásról lenne szó, vagy rásegítésre szeretnénk használni? Hova tudjuk elhelyezni az egységeket? Vannak későbbi bővítési tervek?

Kérd díjmentes ajánlatunkat, segítünk az igényeidnek megfelelő klíma kiválasztásában.

Ha megnéznéd kínálatunkat: Kattints ide

Ha pedig már ajánlatot néznél: Ajánlatkérés

Szeretnéd élvezni Te is, hogy évszaktól függetlenül mindig olyan idő legyen az otthonodban, irodádban amilyet Te szeretnél?